Prohledat tento blog

pátek 8. ledna 2010

Koprofágie - Žere váš pes vlastní exkrementy?


Pojídá vaše štěně nebo dospělý pes vlastní či jiné exkrementy? Tomuto problému se odborně říká koprofágie. Říkáte si: Proč to ten pes vůbec dělá? Důvodů může být hned několik. Nejčastější příčinou bývají nedostatky ve výživě nebo jednoduše zvědavost.

Koprofágie (odborný termín označující pojídání výkalů) je nepříjemné, ale u psů nijak neobvyklé chování.

Pojídání výkalů vašemu psovi celkově nijak neublíží. Problém je v tom, že je to nechutné, nečistotné a způsobuje nejhorší možný zápach z psí tlamy. Pokud pes sežere výkaly jiných zvířat, může dojít i k přenosu parazitů. Pokud vás následně pes olízne, může přenést parazity i na vás nebo na vaše dítě.

Doplňky které mohou při řešení koprofágie pomoci.

1. Zvědavost

Možná je to zkrátka baví. Psi ze všeho nejvíc používají svou tlamu – rádi nosí klacíky a žvýkají hračky nebo kosti. Také mají rádi věci, které vydávají silný pach, což o exkrementech zcela jistě platí. Může se to zdát divné, ale možná Váš pes pojídáním výkalů jednoduše zkoumá něco, co jej zajímá.

2. Potřeba "zničit důkaz" špatného chování

Někdy se může stát, že štěňata sežerou vlastní hovínko při tréninku venčení na správné místo. Ještě totiž pořádně neví, kde mají a kde nemají potřebu vykonávat. A pokud nabudou dojmu, že provedli něco špatného, rozhodnou se ze strachu „zničit důkaz“. Podobné chování související s čištěním můžete zaznamenat i u starších psů v domě.
Feny často při čištění svých štěňat sežerou jejich výkaly. Nejspíš jde o pozůstatek instinktu. V divoké přírodě totiž fena sežráním hovínek vlastních štěňat sníží pravděpodobnost, že její zranitelné potomky najde některý z predátorů.

3. Nedostatky ve stravě

Jedna z nejčastěji vykládaných teorií zdůvodňujících toto psí chování tvrdí, že psi takto kompenzují nedostatky ve své stravě. Výkaly býložravců jim mohou poskytnout vitamíny, které nejsou součástí pravidelné psí stravy. Kočičí potrava má vysoký obsah bílkovin a tak mohou výkaly koček Vašeho psa lákat. Toto chování je třeba co nejdříve potlačit, neboť kočičí výkaly mohou být pro psa toxické.

Probiotika zvýší vstřebatelnost živin z potravy např. Protexin pro fibre. Váš pes se bude cítit lépe protože dostane ze stravy to, co potřebuje.

Prevence

Nejsnazší cestou, jak problému předcházet, je snažit se co nejdříve hovínko vašeho psa sebrat a uklidit. Někteří lidé doporučují posypat výkaly pepřem nebo polít tabaskem, či parafínem, aby výkaly „hůře“ chutnaly.
Do psích krmiv se také mohou přidat přísady, které dobře chutnají při konzumaci, ale po strávení zhořknou a výkaly tak budou nepoživatelné např. Forbid.

Bohužel, tyto metody neplatí na všechny psy.
Obecným řešením koprofágie tedy zůstává nenásilné, ale neústupné odrazování vašeho psa od požírání výkalů. A hlavně buďte při odnaučování důslední.
Doporučuji poradit se s vaším veterinářem, který zjistí, zda nebude třeba vašemu psovi upravit stravu. Nechávejte vašeho psa pravidelně odčervit.


Související články:

Pozor, některé nemoci jsou přenosné ze psa na člověka!
Odčervení psů - Jak často a proč odčervovat psa
Nejčastější parazité psů a koček 

Mohlo by vás zajímat:

Krmivo Platinum - Nejčastější otázky a odpovědi
Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate 
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky

Žádné komentáře:

Okomentovat